epi
epi / dariknews.archive
Няма нови регистрирани случаи на Африканска чума по свинете в област Плевен за  периода 9 - 14-ти август. Това е втора седмица без регистрирани нови огнища на АЧС за областта, информира директорът на ОДБХ-Плевен д-р Иван Йорданов по време на редовното заседание на Областната епизоотична комисия, която се проведе на 14-ти август в Плевен.

epi
dariknews.archive

Той добави, че на база на списъците с жители на 58 от 63-те населени места в 20-километровата зона около индустриалните свинеферми, броят на домакинствата, в които прасетата са изклани доброволно е 807, а 36 са тези, които не са го направили. На тях са дадени предписания да го направят в най-кратък срок, като в противен случай ще им бъдат съставени актове, а прасетата ще бъдат евтаназирани съгласно заповедта на областния управител на Плевен. Останалите 5 селища са Новачене, Санадиново, Бацова махала, Трънчовица и Българене, в които бяха разкрити огнища или някои от тях бяха в 3-километровата зона около огнищата. В петте селища е извършена евтаназия на домашните прасета, увери директорът на ОДБХ-Плевен.

epi
dariknews.archive

Д-р Иван Йорданов отбеляза обаче факта, че в селища като Буковлък, Коиловци, Згалево, Крушовица, Градище, Малчика и Беглеж са установени стопани, които отглеждат по-голям брой нерегистрирани прасета от разрешеното.