ВИМ-Плевен представя изложба Преселници от Емборе-Македония
ВИМ-Плевен представя изложба Преселници от Емборе-Македония / archiv.DarikNews

По повод 6 септември - Денят на Съединението на княжество България и Източна Румелия, Дирекция „Военно-исторически музеи" Плевен представя на оградата на Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ" изложба с постери „Преселници от Емборе, Македония, в обществено политическия живот на Плевен".

Много българи от Македония, още преди освобождението се изселват към вътрешността на българските територии в търсене на по-добри условия за живот, повече сигурност и възможност за реализация.

В Плевен, в годините преди освобождението до първото десетилетие на ХХ в., се преселват около 25 фамилии българи от Македония, много от които от Емборе, Егейска Македония, днес в границите на Република Гърция.

"Нека плевенчани си спомнят за тях, защото това са наши съграждани, които не само са се вписали в историята на града ни, но са оставили ярка и трайна следа в обществено политическия, културния и духовен живот на Плевен", се казва в съобщението от Дирекция Военноисторически музеи-Плевен до медиите. 

Изложбата илюстрира живота и дейността на някои от фамилиите с най-големи заслуги към развитието на град Плевен.

На осем постера са представени кратка информация за село Емборе, както и информация за Димитър Константинов - един от първите преселници, виден благодетел и дарител, човекът вложил милиони в изграждането на обществени сгради, подарени на Плевен, допринесъл за икономическото му духовно и социално развитие и архитектурен облик. Фамилия Върбенови - заможни търговци - прекупвачи, собственици на земя, чифликчии, щедри дарители на плевенските църкви и на училища от родния им край. Оставили наследници, които активно се включват в обществено политическия живот но страната.

Представени са и братя Коста и Димитър Стоянови - търговци, напредничави индустриалци, помогнали за развитието на мелничарската промишленост, корабостроенето и щедро спонсорирали духовния живот на града, фамилия Димитрови - търговци, успешно пуснали корени в обществено социалния живот на Плевен, участници във войните за национално обединение, оставили наследници, продължили делото им в полза развитието на града. Васил Карастоянов и Димитър Пападжаков - хора с активна обществено-политическа позиция, антифашисти. В. Карастоянов загива в борбата против фашизма, а Д. Пападжаков в редовете на интербригадистките формирования в Испания.