ВИМ-Плевен откриват изложба Новопостъпили материали по „Слава-памет
ВИМ-Плевен откриват изложба Новопостъпили материали по „Слава-памет / archive.dariknews

По повод 10 декември и 136-та годишнина от освобождението на Плевен, на оградата на Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ" се експонира изложба на открито - „Новопостъпили материали по проект „Слава-памет" във фондовете на Военноисторически музеи - Плевен.

Военноисторически музеи - Плевен съхраняват над 132 хиляди движими културни ценности с национално значение, свързани с местата на паметта, Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г., Българското възраждане и борбите за национално освобождение, създаването на ВИМ и Панорама „Плевенска епопея 1877 г." Колекционната политика е в основата на стратегията за развитие на Военноисторическите музеи.

За периода 1998-2013 г. фондът се обогати с над 12 500 броя движими културни ценности, класифицирани в отделни сбирки и колекции. Това наследство е безценно поради високата си културно-историческата стойност.

Изложбата представя част от богатата колекция самовари, съхранявани във фондовете и експозициите на Военноисторическите музеи, основите на която са положени още през 1907 г. при създаването им. Част от самоварите, закупени през последните 15 години, са на известни фирми-производители, чиито имена са изписани върху тях.

Военноисторически музеи - Плевен издирват и съхраняват оръжия от различни страни и епохи: от времето на българските националноосвободителни борби и въстания, от Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г., от следосвобожденските години, а също и известен брой съвременни образци. Това е една от най-богатите в България музейни колекции на оръжие, която през последните 15 години се попълни и обогати с много нови образци ценно историческо оръжие, някои от които са представени в настоящата изложба.

Колекцията облекло на Военноисторически музеи - Плевен включва военни униформи от Руско-турската война 1877-1878 г., дрехи на видни български дейци, градски и народни носии. Изложбата представя част от тази колекция, която се отнася към следосвобожденските години и началото на 20-ти век. Показани са и някои предмети от градския бит, събрани през последните години.