ВиК и областният управител оспорват метода на формиране цената на водата
ВиК и областният управител оспорват метода на формиране цената на водата / netinfo

От ВиК Плевен и областна управа оспорват метода за формиране цената на водата в града, това информира областният управител Иван Новкиришки. Ръководството на водоснабдителното дружество и губернаторът са изпратили писма до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

По думите на Новкиришки, цената не е адекватна, защото за деривацията Черни осъм, от която става захранването с вода за региона и която на практика се управлява от ВиК - Ловеч, не са отчетени като фактор вложените инвестиции от страна на Плевен. “Бяхме длъжни да направим това оспорване, защото в крайна сметка тази система от Черни осъм, която днес захранва с вода регионите на Ловеч, Троян и Плевен, е изграждан някога от Плевен”, уточни Иван Новкиришки.

От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране са изпратили писмо, в което заявяват, че новата цена на водата за Плевен е формирана на база увеличените разходи за ел.енергия на ВиК дружеството в града. От комисията обаче, все още не са се произнесли окончателно по оспорването на новите цени за доставката на питейна вода до абонатите.

С решение на Комисията от преди седмица, от 1 януари 2010 година плевенчани ще заплащат за кубик вода по 1,33 лв./куб.м. вместо досегашните 1,26 лв./куб.м.