/ Община Плевен
На празнично тържество в село Мечка, оганизирано от Община Плевен и Областният съвет на Съюза на ветераните от войните на България в Плевен, бе почетен ветеранът Христо Христов, който навършва 100 години.

Община Плевен

Заместник-кметът Стефан Милев, които беше гост на тържеството, поздрави юбиляря и му връчи поздравителен адрес от името на кмета Георг Спартански, както и сумата от 500 лв. в изпълнение на решение на Общинския съвет.

Община Плевен

Христо Христов е роден на 28 април 1923 г. в плевенското село Коиловци. Във Втората световна война се включва като редник  в състава на 36-и пехотен полк от поделението в Оряхово.Участва при боевете в Македония - при Крива паланка и Страцин.

Община Плевен

На 21-годишна възраст създава семейство с Милка Генчева Христова от село Мечка, Плевенско, където заживяват. Дядо Христо е работил дълги години като земеделец, животновъд и в последните години преди пенсия като бръснар в селото, съобщиха от Общината.

Община Плевен

Награждаван е за участието си във Втората световна война с медали по случай 30, 40, 60, 70 и 75 години от победата над фашизма и грамота от военния министър за 70-ата годишнина от края на Втората световна война.

Христо Христов има двама сина - Илийчо и Генчо - вече не е сред живите, три внучки, двама правнука и една правнучка. За него се грижат малкият му син, снахата и голямата му внучка.

Община Плевен

Поздравителни адреси, грамоти и почетни знаци бяха връчени на юбиляра от Министерството на отбраната на България, Областна администрация, Военно окръжие, Началника на гарнизон и Военно-патриотичните съюзи в Плевен.

Столетникът получи торта, цветя и много подаръци от близки родственици, приятели и съграждани.