В.Антонов: Негативният резултат е благодарение на Тройната коалиция
В.Антонов: Негативният резултат е благодарение на Тройната коалиция / dariknews

"Голямата изнанада за мен беше победата на ГЕРБ в Плевен. Очакванията ни бяха за по-слабо представяне на ГЕРБ, предвид и политическата ситуация и управление в страната. Ние бяхме разчели основно присъствието на Реформаторския блок, но се оказа, че реално дясното пространство в Плевен се представя от ГЕРБ, а не от другите", каза на среща с журналисти народният представител от БСП Васил Антонов.

Той коментира, че големият резерв на ГЕРБ се е получил от факта, че дясната партия/Реформаторският блок/, която е свързвана с предишното кметско управление на Плевен в предишните три мандата, не постигна очакваните си резултати. Васил Антонов посочи, че това се отнася и за други населени места.
Антонов посочи също, че в две от плевенските общини ДПС се е оказало първа политическа сила. „При тези обстоятелства Никопол не е изненада. Лично за мен не е изненада и Левски, защото при тази ниска активност и този хомогенен гласопоток, който върви към ДПС е нормално да се получи този резултат".

Васил Антонов каза, че е необходим един много внимателен анализ на гласовете, които са на България без цензура, които са твърде разнопосочни.

„Много партии посочиха секции, където голямата част от населението е от ромски произход, но е важно да се отбележи, че присъствието им в секциите в много населени места е много равномерно така, че това е фактор, който на следващите избори, независимо парламентарни или местни ще оказва влияние.

Антонов орбеляза, че на трите избора за европейски парламент БСП достига гласовете, "но структурите на другите партии в тези избори са различни, нещо което се забелязва и в структурирането и на нашите гласове, което води до извода, че избирателят на Социалистическата партия трудна приема евроизборите като решаващи.

Васил Антонов обърна внимание, че при един по-специален анализ на гласовете на управляващата коалиция, много ясно би си проличало, особено за Плевен, че негативният резултат е предимно „благодарение" на управляващата Тройна коалиция.

Той уточни, че според него друг извод, който се налага е, че Плевен се управлява от ГЕРБ и от ДПС, но не може да се каже, че се управлява от БСП.

По отношение на възможността от провеждането на предсрочни парламентарни избори, Антонов каза, че постигнатите към момента резултати позволяват всякакви коментари, но ситуацията по-скоро говори, че са възможни предсрочни избори до края на годината.

Според народния представител, ако това не се случи, би било най-добре да се отиде на политически отговорни и честни разговори между партиите, които да са насочени към по-качественото присъствие на България в Европа и да се върви към укрепването на изпълнителната власт в страната.