dekov
dekov / obladmin-pleven
„ЕС в малките населени места” бе мотото на културно събитие, инициирано от читалище „Виделина 1897” в село Деков, община Белене. Десетата годишнина от членството на България в ЕС съвпада и с честването на един изключително важен за местните юбилей – 120 години от създаването на читалището, ремонтирано с европейски средства. Гости на тържеството бяха заместник – областният управител Татяна Божинова, кметът на Белене Милен Дулев и неговият заместник Малина Ешекова, общински съветници, кмета на селото Калин Петракиев, читалищни дейци и жители на село Деков.
 
„Проевропейското развитие на България е единственият правилен път за страната ни. И ето, самите вие, като местна общност, на практика усещате ползите от членството ни в ЕС– читалището, в което се намираме се помещава в ремонтирана с евросредства сграда, уютно и готово да приютява и в следващите 120 години поколения българи, пазейки българщината”, каза заместник – областният управител Татяна Божинова.
 
В изказването си тя запозна присъстващите с подготовката за предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС. „Страната ни ще постави фокуса върху новата Многогодишна финансова рамка, инвестициите в растеж и заетост, бъдещето на Кохезионната политика след 2020 година и Европейските структурни и инвестиционни фондове”, обясни Божинова. Тя допълни, още че културата е неизменна част от единството в многообразие, присъщо на ЕС, и поздрави участниците в юбилейния концерт.

dekov
obladmin-pleven
 

Кръшни хора, народни и популярни български песни, както и стиховете великолепните български възрожденски поети наситиха сцената на читалище „Виделина 1897” с духовното изражение на несломимия и горд български дух. С изпълненията си клуб за народни танци „Весело хоро”, вокална група „Детелина” и талантливата Мая Ангелова дадоха недвусмислен творчески облик на мотото на Българското председателство на Съвета на ЕС – „Съединението прави силата”, а в края на концерта всички присъстваща се хванаха ръка за ръка на кръшно българско хоро – символ на единение и несломима общност.