/ БТА
В Плевен ще отвори врати изнесен комплекс за авиационно обучение, част от Висше военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски" – Долна Митрополия.

В този комплекс ще се обучават курсанти и студенти по авиационен мениджмънт, съобщи пред журналисти началникът на висшето училище бригаден генерал Юлиян Радойски.

Обучението ще се провежда в сградата в Плевен, която бе предоставена на ВВВУ, като началото ще бъде поставено с откриването на новата учебна година. По думите на бриг. ген Радойски откриването на нов факултет ще е задача за 2023 година. 

През новата учебна година ВВВУ в Долна Митрополия ще приеме за обучение нови 29 бъдещи пилоти. Поради тази причина от училището правят постъпки към Министерството на отбраната за осигуряване на най-малко още два самолета, с които спокойно да се провежда обучението на младите летци. 

В началото на седмицата тържествено бе дадено началото на практическата част от първия летателен стаж на курсантите, специализация "Летец - пилот", от Випуск 2024.

Десетимата курсанти провеждат своите полети с двата нови самолети ZLIN 242 L ZEUS.  

За пръв път в историята на училището летателното обучение е по утвърдена от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) програма за подготовка на пилоти за придобиване на лиценз PPL(A).
БТА