В НУОтец Паисий отбелязаха 130 г от рождението на Ангел Спасов
В НУОтец Паисий отбелязаха 130 г от рождението на Ангел Спасов / otec.paisij

Ученици от трети и четвърти клас на НУ „Отец Паисий" се срещнаха с Любка Ванкова, племеница на известния плевенски скулптур Ангел Спасов по повод 130-годишнината от неговото рождение.

Срещата се състоя ден преди рождената дата на именития плевенчанин 11 ноември 1884 г. и протече под формата на интервю, проведено от екипа на клуб „Млад журналист" при училището.

В НУ"Отец Паисий" отбелязаха 130 г от рождението на Ангел Спасов
netinfo

От затрогващия разказ на 75-годишната Любка Ванкова, децата научиха любопитните факти, че сегашното читалище „Развитие" в непосредствена близост до НУ „Отец Паисий", е било родния дом и ателие на видния ни съгражданин, а самият той е бил ученик в училището. Затова не случайно първата му скулптура от гипс е на Отец Паисий. Някога скулптурата е красяла училищния коридор.

Освен детските спомени за чичо си, описани в книжката й "Спомени от детството", Любка Ванкова сподели с децата за уроците си по рисуване, които Ангел Спасов й е преподавал, за топлото и сърдечно приятелство между него и Владимир Димитров-Майстора, с когото са били състуденти в художествената академия.

На това приятелство е посветена друга малка книжка на Любка Ванкова - "Нашите майстори с творчеството са вечни". Двете книжки авторката подари на училищната библиотека.

Учениците видяха и фотоси със скулптурите и бюстовете на известните исторически личности, които Ангел Спасов е изваял - Добри Чинтулов, ген. Тотлебен и ген. Скобелев, Цветан Спасов и Парашкев Цветков.