В Ловеч задържаха трима при операция Захарно петле на ГДБОБ
В Ловеч задържаха трима при операция Захарно петле на ГДБОБ / archiv.DarikNews

На 11 декември 2012 година се проведе съвместна спецакция на ГДБОП и МВР, под ръководството на Специализирана прокуратура - София, срещу организирана престъпна група, която за периода от февруари до август - 2012 година в София и на територията на цялата страна е извършвала данъчни престъпления, като е изградена международна престъпна схема за извършване на данъчни измами с ДДС при вътрешнообщностни сделки със захар от Република Гърция и Република Чехия към Република България с което е нанесена щета на републиканския бюджет в особенно големи размери.

В хода на реализацията на територията, обслужвана от сектор "БОП" - Ловеч е извършено претърсване и изземване на четири адреса сред които са счетоводен офис находящ се в таванско помещение, обитавано от 68-годишен от Ловеч, където са намерени и иззети счетоводни документи, фактури и декларации на фирми от горепосочената схема, печат на ТД на НАП, печати на фирмите, компютърна конфигурация, флаш памет и устройство за електронен подпис.  Апартамент, обитаван от 41-годишен от Ловеч, от който са иззети един преносим къмпютър /лаптоп/, компютърна конфигурация и един мобилен телефон.  В къща обитавана от 46-годишен от Ловеч, са намерени и иззети счетоводни документи, фактури, печати и декларации на фирми от горепосочената схема, два преносими компютри /лаптопи/, флаш памет и компютърна конфигурация. В друга къща, обитавана от 44-годишен от Ловеч са намерени и иззети три броя мастилени печата, един хард диск, флаш памет, мобилен телефон "Samsung" GT-B5512 в комплект с две sim карти поставени в него /м-тел и виваком/ и мобилен телефон "Samsung" GT-9100 без sim карта в него.

Лицата С.С. 68-годишен, Г.Г. 41-годишен и Г.Г. 46-годишен и тримата от град Ловеч, са задържани за срок от 24 часа в помещение на РУП - Ловеч. Образувано е досъдебно производство.

От пресцентъра на МВР обясниха, че групата е внасяла в страната бяла рафинирана захар посредством вътрешнообщностно придобиване от Гърция. Оттук нататък следвала престъпната схема - получатели на стоката били дружества от типа „буфер", които избягвали плащането на данъчните си задължения, след като декларирали фиктивни сделки с неизяснен характер от фирми типа „липсващ търговец".

След това, дружествата реализирали захарта на цена, много по-ниска от пазарната. Така групата избягвала плащането на дължимия ДДС и е ощетила държавния бюджет с около 2 500 000 лв. от февруари до момента. Освен това, придобитата по този начин стока ги правела конкурентноспособни, но нарушавали пазарните принципи и изкривявали пазара на хранително - вкусовата промишленост.

Акцията е проведена под наименованието "Захарно петле" и е реализирана под наблюдението на Специализираната прокуратура като е обхванала територията на София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Сливен, Благоевград, Ямбол, Перник, Плевен, Разград и Ловеч.