В Червен бряг осигуряват площадка за предаване на разделно събрани отпадъци
В Червен бряг осигуряват площадка за предаване на разделно събрани отпадъци / dariknews.archive

С писмо до гражданите на Червен бряг, кметът на града Павлин Фильовски обяви, че Oбщина Червен бряг е сключила договор с фирма, притежаваща разрешение по чл. 35 от „Закона за управление на отпадъците" за осигуряване на площадка на територията на общината за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, във връзка с изискванията на чл. 19, ал. 3, т. 11 от ЗУО.

С договора е осигурена възможност на жителите на общината да предават на площадката, отговаряща на всички нормативни изисквания с адрес: гр. Червен бряг, ул. „Антим I" № 79, разделно събрани отпадъци от опаковки, отпадъчни материали от хартия, пластмаса, метал, стъкло, негодни за употреба батерии, текстилни отпадъци, излезли от употреба електрически уреди, опасни отпадъци, обемисти едрогабаритни отпадъци и други видове отпадъци от домакинствата, включени в разрешението на фирмата.

Осигуряването на площадка е най-евтиния за общината начин да увеличи количествата отпадъци предадени за рециклиране, както и алтернатива на другите организирани системи за разделно събиране на рециклируеми отпадъци.

По повод Решение № 11/10.07.2014 г. на Конституционния съд относно обявяване на противоконституционността на безвъзмездното предаване на отпадъци от черни и цветни метали /ОЧЦМ/, Община Червен бряг уведомява гражданите, че на площадката по чл. 19, ал. 3, т. 11 от ЗУО, се извършва предаване на отпадъци от черни и цветни метали /ОЧЦМ/ с битов характер от физическите лица.

Важно е да се знае също, че съгласно чл. 38, ал. 4 от ЗУО разплащанията по сделки с ОЧЦМ, включително на ОЧЦМ с битов характер, се извършва по безкасов път.