Уникална за Европа технология стопява тумори в Плевен
Уникална за Европа технология стопява тумори в Плевен / archiv.DarikNews

Oт началото на декември в СБАЛАГ "Света Марина" в Плевен се прилага уникална за Европа технология за лечение на солидни тумори, абсплютно неинвазивно - без разрези, белези и кръвозагуба. Също така, лечението съхранява органите и е безвредно за пациента.

Терапията се осъществява чрез високоенергийно ултразвуково/HIFU/ лъчение, което може да третира от доброкачествените образувания основно миомите на матката, фиброматозата на гърдата, а от злокачестрвените тумори рака на панкреаса, рака на черния дроб, на бъбрек, до някъде рак на простатата. Изобщо всички метастатитчни тумори в черния дроб и всички мекотъканни злокачествени тумори, обясни пред журналисти проф. Томов - част от екипа в СБАЛАГ "Света Марина". Той добави, че Хайфу е хирургия на бъдещето в която ултразвуковата енергия се трансформира в топлинна и стопява тумора.

Проф. Горчев уточни, че по време на третирането, пациентът се поставя под частична анестезия, за да се избегне и най - малкото движение, тъй като хайфу технологията изисква много прецизно попадение в точката, подлежаща на обработване.

Той каза, че първата такава система е закупена в Кембридж, втората е в Милано, третата е в Барселона, четвъртата е в Плевен в клиниката „Св. Марина" и сега предстои монтирането на две такива системи в Бон - Германия.

Инвестицията за апаратурата за Хайфу центъра към клиниката „Св. Марина" е за около 2 милиона евро, набавени чрез ипотечни кредити.

Това е американска технология, която е взета, развита и внедрена от Китай
Проф. Григор Горчев каза, че официалното откриване на Хайфу системата ще се състои в края на януари 2013.