Укрепват скалните венци в Ловеч
Укрепват скалните венци в Ловеч / netinfo

В Ловеч започна обезопасяване и укрепването на скалните венци в участъците от Кожарския техникум до пътя, водещ към парк „Стратеш”; от паметника Левски покрай крепостната стена до „Дръстене”; скалния венец зад крепостта по улица „Васил Левски”; от входа за „Башбунар” до Пресечената скала. Това информират от пресцентъра на община Ловеч.

С проекта се решава проблемът с обезопасяването на пътищата, които са в близост до скалите и предотвратяване на възможността за падане на камъни върху пътното платно. Обилните снеговалежи през зимата и рязката промяна в денонощните температури доведоха до рушене на скалите и откъсване на единични камъни и земна маса в различни участъци край скалните венци, каза инж. Атанас Вълев, главен инспектор по инженерна защита в Областната дирекция Гражданска защита. Той посочи, че са получени и жалби от частни лица във „Вароша” и „Дръстене” за това, че отломки от скалите заплашват къщите и излагат на опасност живота на хората.

4 250 кв.м. е площта, която ще бъде обезопасена с мрежа. Скалните отломки и растителността ще се извозват. Съгласно договора, сключен с Община Ловеч, ще се извърши замрежване на 2 315 кв. м скални венци. Общата стойност на проекта е близо 20 хил. лева. Средствата са отпуснати от общинския бюджет.