Укрепиха дигата на река Осъм край Йоглав
Укрепиха дигата на река Осъм край Йоглав / obshtina.lovech

Приключиха дейностите по укрепване дигата на река Осъм край ловешкото село Йоглав, която поддаде през пролетта и бе застрашена от скъсване, съобщиха от пресцентъра на областната управа в Ловеч.

Строително-монтажните работи са на стойност близо 48 хил. лв., възложител на обекта е „Напоителни системи" ЕАД - клон Среден Дунав, Плевен, а изпълнител - „Еврокварц - Иванка Ватова" - Плевен. Подписан е и протокол за приемане на извършени непредвидени работи за 1400 лв. за изкоп и транспорт на ломен камък.

С извършените дейности критичният участък на реката е укрепен. Това се наложи, след като на 6 май т.г. след обилни валежи дигата бе нарушена. Преди години концесионери са добивали баластра там, договорът е изтекъл, но промененото след тях корито на реката насочваше силата на водата така, че да подкопава дигата. Незабавно областният управител Ирина Митева свика заседание на кризисния щаб, а заедно със зам.-областния Драгомир Кавалски и експерти от Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" мястото бе посетено и са организирани дейности за изчистване на речното корито от наноси, за да се осигури по-голяма проводимост на реката. Месеци наред машини почистваха образуваните два острова с камъни, които бяха преместени в основата на дигата, за да я укрепят и насочат водата към отсрещния бряг, за да спре рушенето на съоръжението.