Ученици от Байкал отново се включиха в програма на Европейския съюз
Ученици от Байкал отново се включиха в програма на Европейския съюз / Снимки: ОЦИДЗИ

За втора поредна година Община Долна Митрополия в лицето на Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси с. Байкал участва като партньор по програмата на Европейския съюз "Младежта в действие". Това съобщават от пресцентъра на местната администрация. Младите хора са участвали в проекта "Hand in hand for reading" - "Ръка за ръка в четенето", който се е провел от 1 до 7 октомври в гр. Сивас, Турция.

На форума България е представена от четирима ученици от СОУ "Евлоги Георгиев" Тръстеник - Ивелина Иванова и Теодора Цветкова от Х клас, Александра Петрова и Велислава Иванова от ІХ клас с ръководител Иво Джокин, директор на Общинския център в Байкал. Вторият партньор са били ученици и учител от Литва, а координатор на проекта е училището в Сивас.

По дейностите по проекта са използвани неформално обучение, енергизиращи игри, екипна работа, доброволчески дейности, младежки инициативи и др. Участниците са представили националните поети и писатели, както и статистика за четенето в своите страни. Така учениците са имали възможност да опознаят взаимно културното и историческото си наследство. Допълнително в програмата са включени и дейности по астрономия - наблюдение с телескоп и "Ресторант за птици"- изработване на хранилки във връзка с отбелязването на Европейските дни на птиците. Организираните интеркултурни вечери на всяка страна са предизвикали голям интерес с представянето на история, култура, обичаи, традиции и национална кухня. Момичетата от гимназията в Тръстеник, облечени в национални носии, са представили няколко хора и ръченица.

Дейностите по проекта са завършили с връчване на европейски сертификат за участие Youthpass, който описва неформалния образователен опит, получен в рамките на инициативата. Учениците ще представят пред своите съученици и учители резултатите от участието си в проекта и ще помогнат за създаването на младежки клуб в училището.