Убиецът на 39-годишния мъж в Плевен обезвредил въоръжен терорист с бомба
Убиецът на 39-годишния мъж в Плевен обезвредил въоръжен терорист с бомба / dariknews.archive

На пресконференция в ОД на МВР-Плевен, окръжният прокурор Иво Радев, шефът на полицията в Плевен Венцислав Катинов и районният прокурор Николай Пачевски дадоха яснота пред медиите относно убийството, което беше извършено в центъра на Плевен в края на миналата седмица.

Извършителят Виктор Стоев е лице с психическа обремененост, не е осъждан, но срещу него има жалби за психически тормоз. По сигнал на баща му е бил е настанен в Карлуково за три месеца, за провеждане на лечение и по-късно е бил освободен.

Това, което Виктор е разказал в самопризнанията си е, че е обезвредил терорист като му е взел "бомбата".
Наблюдаващият прокурор Николай Пачевски обясни, че именно спирането на лекарствата, които е вземал психично болният убиец е довело до обостряне на заболяването му.

Не е ясно дали има представа, какво е направил и специалистите в 30-дневен срок ще дадат отговор на този въпрос, който ще определи и развитието на делото.

Виктор Стоев няма лекуващ лекар и никой не се грижи за него. Диагнозата му е параноидна шизофрения и е поставена от болницата в Ловеч. Живеел е сам, отделно от родителите си, които живеят в друго населено място. Разведен е и има едно дете.

Шефът на ОД на МВР сподели, че такъв извършител след първо убийство става изключително агресивен и колкото по-бързо бъде установен е по добре, за да се предотвратят други зловещи инциденти.
В момента на убийството не е имало диалог между Виктор и жертвата му - 39-годишен мъж от Плевен, който е държал в ръка малък мултицет/измервателен уред/.

Мъжът се е връщал от негов приятел, на когото прегледал повредения бойлер.
Психично болният убиец взел мултицета за "бомба на терористичен акт" и нанесъл един удар на жертвата си в гърба - в областта на сърцето.

От видеоматериалите, хора от квартала са разпознали убиеца, който е живеел на метри от мястото на убийството.

Виктор Стоев е продавал найлонови торбички на пазара в Плевен. Той е регистриран в плевенския психо-център.
По закон в момента е принудително настанен в Ловеч за 30 дни и след експертиза, ако се окаже невменяем ще бъде освободен от отговорност, ще бъде преглеждан и принудително лекуван и в крайна сметка ще излезе отново на улицата.

"Кой ще упражнява контрол върху това лице?", попита окръжният прокурор Иво Радев.

В момента се търси оръжието на убийството.