Троян затяга контрола по събирането на туристическата такса
Троян затяга контрола по събирането на туристическата такса / netinfo

 

Община Троян ще засили методите за контрол по внасяне на туристическата такса, съобщиха от пресцентъра на общината. Предвижда се общинската администрация съвместно с полицията да следи за работата на некатегоризираните обекти.

Туристическата такса за 2009 година е в размер на 41 631 лв., а таксата от категоризация е 10 184 лв. или общо 51 815 лв. Тези средства ще бъдат разпределени от Консултативния съвет по туризъм, като идеята е да се инвестира в по-малко на брой дейности, но по-съществени и дълготрайни.

Във връзка с развиване на туристическия бранш от общината имат идея заедно със Съвета по туризъм  да бъдат  разработени  анкетни листи за проучване мнението на посетителите и туристите с цел подобряване  културата на обслужване  в туристическите обекти.

Амбициите на общината са да се създадат условия за устойчиво развитие,  като се подобрява туристическата и техническа инфраструктура, да съдейства за информационното и маркетингово обезпечаване на туристическия продукт в района, твърдят още от аднимистрацията. През миналата година са били изразходвани 64 159 лв. за различни дейности, свързани с развитието на туризма.

Процент от туристическата такса се харчи  за мерки и инфраструктура, свързани с конкретните туристически райони, откъдето са постъпили приходите. Пари са дадени за честване на 170 години от построяването на църквата в село Гумощник, за нова пешеходна пътека в градинката при киното, 4 климатика за галерия "Серякова къща".

Общински пари са дадени и за актуализирани туристически дипляни. Освежени са и са маркирани с указателни табла пътеките във високата част на планината. През 2009 г. са били изготвени табла за побратимените с Троян европейски градове.

Общината е подпомогнала участието в няколко туристически борси и е съфинансирала събития с туристическа насоченост - празници на билките, планината и туризма, празник на сливата и троянската сливова ракия, празника на Троян, Балканче крос,  АТВ и други.