rim
rim / rim pleven
Тази вечер – 11-ти май, от 19:30 до 24:00 часа в Регионален исторически музей – Плевен за пореден път ще се проведе Европейска нощ на музеите.
Програмата включва поредица от тематични събития, съпроводени от добре подбрана музикална програма в изпълнение на доказани плевенски музиканти.
Акцент в Европейската Нощ на музеите тази година ще бъдат две изложби: „Луксът на XIX в.” - гостуваща изложба от РИМ – Бургас, с участието на РИМ – Русе І изложбена зала, ет. 2 и „Агар арт – изкуство от микроорганизми” – ет. 1, експозиция „Природа”.

Програмата на музикалните изпълнения:
- експозиция „Археология, ет. 1, зала 4
Чавдар Вълков – цигулка, Марина Белчева – виолончело. Барокова и романтична музика
- експозиция „Традиционен бит и култура”, ет.1, зала 8
Жечко Ангелов – акордеон, Венцислав Петров – акордеон. Фолклорна музика
- експозиция „Възраждане”, ет. 1, зала 10
Аспарух Иванов – обой, Здравко Иванов – кларинет, Георги Попов – флагот. Виенска музика.
- експозиция „Нова и най-нова история”, ет. 2, зала 20
Мария Александрова – флейта, Магдалена Начева – пиано. Популярни произведения.

Ето и повече информация за двете изложби, които представя РИМ-Плевен:
 
В I-во изложбено фоайе на РИМ-Плевен, посетителите ще могат да се насладят на изложбата „Луксът на XIX век“, която гостува от РИМ-Бургас. Тя включва основната част от експозицията „Дарени и спасени съкровища” на Регионален исторически музей – Бургас и представя промените във вещният свят на градското население.
      
       Увеличаващата се средна класа и силата на модните тенденции през XIX век извикват на живот все по-голямо производство на декоративни елементи от интериора – свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури. Широкият спектър от вкусове и качество поражда разнообразни форми и материали. За декоративни и битови предмети се използват различни метални сплави, които заменят среброто и бронза. Това прави луксът и изкуството достъпни за широк слой граждани.
        Колекциите на Регионалния Исторически Музей – Бургас съдържат предмети от европейското приложно изкуство – голям брой часовници, сервизи, картини, огледала, кутии за бижута, скулптури от бронз и порцелан. Предметите са датирани от края на 18 в. и 19 в. Това е епохата на романтизма, чийто идеи се оформят в началотона 19 в. и носят много промени спрямо просвещенския 18 в. Формите и образите на тази епоха проникват в света и провокират ново светоусещане, наситено с чувствителност.
       През 2016 г. регионалните музеи в Бургас и Русе избраха заедно темата „Луксът на ХIХ век“ и в настоящото си издание изложбата за осми пореден път се показва пред публика. По този начин, включена в мобилна изложба, бургаската колекция от конфискувани предмети достига до все по-многобройна и разнообразна публика.
На Панаира на музейните изложби, 2016 г., „Луксът на ХІХ век“ получи от Министерството на културата Награда за концепция на мобилна изложба в Категория „Съвместна изложба“.
Изложбата ще гостува в РИМ - Плевен до 30 септември 2019 г.

Микробното изкуство или „агар арт” е произведение, създадено чрез култивиране на бактерии, дрожди и микроскопични гъби. Те се събират с тампон, сеят се върху хранителна среда и след 24 до 48 часа прорастват и стават видими за нас. Цветовете зависят от характеристиките на микроорганизма и средата, върху която е посят. Той синтезира пигменти с различна цел, напр. като защита от ултравиолетовата радиация, като резерв на енергия, като вирулентен фактор или като инхибитор на растежа на конкуренти. След като се сдобием с различни цветове, започва същинският процес на рисуване, който се извършва с бактериологично ухо или т.нар. йозе – метална примка, с която се взима малко количество от микроорганизмите и се нанася върху новото „платно”. Първоначално се виждат само щрихите, а цветът се появява, когато бактериите се развият и картината буквално оживява. 

 Изложбата на микробиолози „Агар арт – изкуство от микроорганизми” включва 40 творби, създадени след конкурс, обявен от списание „Българска наука”. На снимките могат да се видят Мини Маус, риба, жаба, зимна приказка и други. Създадени чрез култивиране на бактерии, дрожди и микроскопични гъби, след поставяне върху хранителна среда.

 Изложбата ще бъде експонирана в експозиция „Природа”, ет. 1