Тази неделя е Сирни Заговезни - Простено - прости!
Тази неделя е Сирни Заговезни - Простено - прости! / dariknews.archive

Сирни заговезни - Поклади или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Той е винаги седем седмици преди Великден.

На този ден църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат възкръсналия Христос.

На трапезата като блажни се ядат само млечни и яйчени ястия, затова е наречен Сирни заговезни - последната неделя преди Великия пост, т. нар. Прощална неделя, защото в този ден всеки иска и дава прошка за волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати.

В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го разгневяваме.

В някои български селища на този ден казват: „простено - прости!", т. е. „Аз ти прощавам - и ти ми прости".

Обичаят хората да се маскират по Заговезни датира още от Средновековието и дори много преди това, като у нас е разпространен само в някои краища.

Маските трябвало да прогонят злите духове, които бродят между хората, карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата. Денят е повод да се организира домашен празник - карнавал, повод за веселие и разбира се, за общата софра.