Съветниците от ГЕРБ: С решението за ВВВУ-Долна Митрополия, една 17-годишна несправедливост е поправена

vvvu
vvvu / dariknews.archive
С пълно единодушие днес народните представители приеха решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Предложението беше внесено от Министерски съвет и прието с гласовете на 87 депутати. Предвидено е то да влезе в сила от 1 януари 2020 година.
С писмо до медиите, група общински съветници от ГЕРБ в ОбС-Плевен припомниха:
„По предложение на групата общински съветници от ГЕРБ в Общински съвет – Плевен, през юли 2018 година беше прие текст на Декларация за възстановяване статута на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Тази декларация тогава бе изпратена до Министерство на отбраната на Република България в знак на нашата категорична позиция за възстановяване статута на учебното заведение. Днес, с решението на Народното събрание, една 17 годишна несправедливост е поправена!
Както заявихме и преди година, възстановяването на ВВВУ „Георги Бенковски“ - гр. Долна Митрополия, е въпрос, за който трябва да бъдем единодушни, без да търсим политика. Считаме, че българската авиация се нуждае от качествен образователен продукт, а това не може да стане при сегашната военно-образователна структура, в която факултет „Авиационен” е в състава на НВУ „Васил Левски” - Велико Търново. Възстановяването на ВВВУ „Георги Бенковски“ - Долна Митрополия е необходимо и с оглед изискванията за сигурност и развитие на съвременната авиация“.