Съдят курсанти заради ползване на фалшиви бележки за кръводаряване
Съдят курсанти заради ползване на фалшиви бележки за кръводаряване / netinfo
Съдят курсанти заради ползване на фалшиви бележки за кръводаряване
27045
Съдят курсанти заради ползване на фалшиви бележки за кръводаряване
  • Съдят курсанти заради ползване на фалшиви бележки за кръводаряване

Трима курсанти от НВУ "Васил Левски" В.Търново са били осъдени, а осем са получили оправдателни присъди, след като миналата година са били уличени в представянето на фалшиви бележки за кръводаряване, с цел да излязат в отпуск. По още 6 такива дела процесите продължават на по-горна инстанция. Това съобщи днес Георги Лазаров, зам.-военноокръжен прокурор на Плевен. Осъдените курсанти са били освободени от българската армия.

Военноокръжна прокуратура Плевен е разгледала и 35 случая, в които млади военнослужещи са си позволили отсъствия от работа от 3-4 до 25 дни, без да уведомят за това предварително или да поискат разрешение от своите ръководители. При такива действия военнослужещите носят наказателна отговорност, поясни Георги Лазаров. Военните са получили условни присъди.

При други 30 случая военнослужещи са получили административни наказания заради това, че са използвали фалшиви билети за транспорт от Ловеч до Плевен и обратно. Те са пътували по няколко човека в частни коли, а осребрявали пари за неизползвани билети. Прокурор Лазаров поясни, че военнослужещите са от Пета механизирана бригада. След като са били осъдени, те са върнали на държавата дължимите суми. По закон държавата изплаща на военните сумите от билетите за обществения транспорт, ако те пътуват до работа в съответното поделение, намиращо се  в близост до 30 км. Подробности чуйте в прикачения файл от прокурор Лазаров.....