Съдия Димитър Кирилов познавал Красьо Черния от фитнес залата
Съдия Димитър Кирилов познавал Красьо Черния от фитнес залата / netinfo

Познанството ми с Красимир Георгиев е лично, от фитнес залата, в която се оказа, че тренираме и двамата. Така съдия Димитър Кирилов от Районния съд в Плевен коментира огласените нови пет имена на магистрати, контактували с Красьо Черния, едно от които е и неговото. Пред Дарик съдия Кирилов уточни, че се познават от година – година и половина, помагали са си взаимно да си слагат тежести на щангата във фитнес залата.

“Съпругата ми търсеше нов офис, искахме да си купим и семейно жилище, за това се обърнахме към Краси, защото той е строителен предприемач”, допълни Кирилов. Що се отнася до кандидатурата му за председател на Районния съд в Плевен, магистратът каза: “От момента, в който познавам Краси, законът за съдебната власт предвиждаше изискуем стаж за председател на Районен съд 10 години, а аз направих 9 магистратски години на 18 септември тази година. От тук следва, че не е имало как, дори и Краси да ми помогне, да стана председател на Районния съд, защото нямам стаж".

Съдия Димитър Кирилов уточни, че е прекъснал всякакви контакти с Красьо Черния в края на месец април тази година, а общата продължителност на водените 21 разговора между тях е около 3 минути.

По никакъв начин никъде не е доказано, че Красимир Георгиев е престъпник, доколкото знам, е с чисто свидетелство за съдимост и е един от малкото хора, които като разберат, че си съдия, не ти се подмазват, допълни Кирилов. “Нека преценката за качествата на всеки един магистрат бъде неговият професионализъм, постановените от него актове. А не под влияние на един медиен скандал да се правят чистки в системата, защото това ще се върне като бумеранг върху обществото”, призова съдия Димитър Кирилов.

Другият плевенски магистрат, чието име беше оповестено днес – това на зам.-председателя на Окръжния съд в Плевен Николай Господинов, отказа да коментира. Той се позова на чл.198 от НПК, според който няма право да дава изявления, защото е разпитван като свидетел по досъдебното производство срещу Красимир Георгиев, образувано в Софийска градска прокуратура. Цони Цонев - председател на комисията по корупция във Висшия съдебен съвет, обяви днес, че Николай Господинов за три месеца е контактувал 53 пъти с Красьо Черния.