Светлин Русев отбелязва 75-годишнината си с изложба
Светлин Русев отбелязва 75-годишнината си с изложба / netinfo
Поздравителен адрес по повод рождения ден на академик Светлин Русев изпрати Областният управител на Плевен Цветко Цветков. Това съобщават от Пресцентъра на Областната администрация. 75-годишният юбилей на знаменития плевенчанин съвпада и с откриването на изложбата “Учителите и “Моление за чашата”.

В поздравителния адрес се казва:

“Спомням си прочетени от мен думи. Авторът е французин, превърнал се във величина, с която се съизмерваме и днес като човеци и като дух. Ако искаш да построиш кораб, казва той, не започвай да караш хората да събират дъски, не започвай да разпределяш работата, да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море.

Академик Русев, изкушавам се да мисля, че Вашите Учители разпалено и патетично са Ви говорели за светлината, за откритията на изкуството, за сянката, за играта на цветовете, но и за копнежа, откривайки във Вас таланта да виждате по- далече, по – широко, по – проницателно, да описвате живота върху Вашите платна с особена изящност и философия.

Тази изложба е за приемствеността, за ръста на Учителя, но и за отговорността на ученика. Затова Ви пожелавам и след векове за Вас да говорят с предаността на поклонници.

Позволявам си да отправя поздрави за Вашия 75 – годишен юбилей! Пожелавам Ви много здраве и подемната сила на всички крила, която да Ви държи в света на всичко красиво, изтънчено и силно, за да можем да го виждаме чрез Вашето изкуство.

Честит празник!”

Светлин Русев лично ще посрещне своите почитатели, приятели, колеги и ученици навръх 75-тия си рожден ден днес в Галерията за чуждестранно изкуство. По традиция от последните десетилетия за своите кръгли юбилеи големият художник приема поздравления цял ден - от 11 до 19 часа. Очаква се с букет да го поздрави и лично президентът Георги Първанов, почитател на неговото творчество.
Пак по установена традиция Светлин Русев и този път е подготвил грандиозна експозиция.
Този път живият български класик е разделил юбилейната си в две части. Първата - вернисаж, е озаглавена "Моление за чашата" и в нея Светлин Русев ще покаже свои картини и рисунки. Изложбата представя най-новите творби на художника, интерпретиращи темата за смисъла на живота и за мисията на всеки човек.
Втората част, посветена на неговите учители, се нарича "Учителите". Тя съдържа избрана живопис, скулптури и рисунки от "Дарение-колекция Светлин Русев" в Плевен, както и творби от неговото ателие-галерия в София.