Стафилококи в печени кюфтета са натровили шестимата
Стафилококи в печени кюфтета са натровили шестимата / archiv.DarikNews

Лабораторните резултати на храни и отривки от персонала на супермаркета в Плевен потвърждават заболяване с хранителен произход. След подаден сигнал за съмнение за хранително натравяне, Областна дирекция по безопасност на храните - град Плевен направи незабавна проверка на обекта, откъдето заболелите са консумирали храни. Това се казва в съобщение на пресцентъра на Българска агенция по безопарност на храните. 

Лабораторните резултати са положителни за стафилокок в изпечени кюфтета приготвени в обекта. По данни на Регионална здравна инспекция - Плевен, при четирима служители на супермаркета от изследваните 47 са открити стафилококи в секрет, взет от носа. Областна дирекция по безопасност на храните град Плевен е издала предписание за отстраняване на заразоносителите. В обекта са направени две дезинфекционни мероприятия на контактните повърхности и съдовете от „топлата точка", след което са взети повторни проби за микробиологично изследване.

На 12 юни миналата седмица, в Спешното отделение на УМБАЛ - Плевен бяха приети шестима пациенти с хранително отравяне. По тяхна информация, причина за отравянето е била приготвена храна с месо, закупена от голяма плевенска търговска верига.

Тогава, Областна дирекция по безопасност на храните - Плевен направи незабавна проверка на обекта, откъдето заболелите са консумирали храни.Бяха взети проби от производствената среда и проби готов продукт за лабораторно изследване за патогенни микроорганизми. Предписано беше, персоналът обслужващ "топла точка" да се изследва по епидемиологични показатели и да се извърши основно почистване, измиване и дезинфекция на обекта.

С цел гарантиране здравето на потребителите със Заповед на директора на ОДБХ-Плевен бе спряна и дейността приготвяне на храна в "топла точка" на обекта, до получаване на резултати от лабораторните изследвания, доказващи безопасни условия за приготвяне на храната. Ако повторните проби са отрицателни за патогенни микроорганизми, с което ще бъде доказана ефективността на дезинфекцията, обектът отново ще бъде пуснат в експлоатация.