Солисти от Берлинска и Софийска филхармония гостуват в Плевен
Солисти от Берлинска и Софийска филхармония гостуват в Плевен / archiv.DarikNews

В поредния концерт на Плевенска филхармония тази сряда, участие ще вземат: Амихай Грос - първи виолист на Берлинската филхармония -  роден през 1979 година в Йерусалим - Израел. Започва да свири на виола на 12 годишна възраст и учи в Академията за музика в Йерусалим. По-късно продължава обучението си в Ханс Айслер Musikhochschulle в Берлин, под ръководството на професор Табеа Цимерман.

Амихай Грос е основател на струнен квартет "Йерусалим" през 1995, с който изнася концерти в престижните зали: Queen Elizabeth в Лондон, The Concertgebouw - Амстердам, Tonhalle - Цюрих, Opera House - Сидни, Oji hall - Токио.Като концертиращ артист изнася концерти в Израел и Германия. Амихай Грос често свири с Маестро Даниел Баренбойм в неговия West-Eastern Divan Orchestra, където е водач на виоловата група.От септември 2010 е първи виолист на Берлинска филхармония. Амихай Грос е за първи път в България и ще изсвири "Концерт за виола и оркестър" от Бела Барток.

Солисти от Берлинска и Софийска филхармония гостуват в Плевен
netinfo

Други двама музиканти гостуват като солисти на Плевенска сцена.Това са Юрий Ризов -  валдхорна, носител на златни медали от конкурси в България.В периода 1999-2002 работи като първи валдхорнист във филхармонията на град Манаус-Бразилия, където е и преподавател по валдхорна в университета в същия град. От завръщането си до сега е първи валдхорнист на Софийска филхармония. През последните 10 години, Юрий Ризов често сътрудничи на Плевенската филхармония.

Солисти от Берлинска и Софийска филхармония гостуват в Плевен
netinfo

И Боян тачев - валдхорна, лауреат на редица конкурси в страната. Свирил като солист със Бургаска Филхармония, Сливенски Симфоничен Оркестър, Академичен Симфоничен Оркестър при НМА - София и Шуменска Филхармония. Участвал в различни камерни формации. От 2009 година, Боян Тачев работи в Софийска Филхармония като валдхорнист.

Солисти от Берлинска и Софийска филхармония гостуват в Плевен
netinfo

Двамата солисти ще изсвирят "Концерт за две валдхорни и оркестър" от Йозев Хайдн.

Концертът ще дирижира Йонг Чил Лий от Корея.

Програмата на Плевенска филхармония включва още "Симфония No.1" от Йоханес Брамс.

Концертът ще се състои на 25 април - сряда от 19:00 часа в зала Катя Попова.