Служебният кабинет да каже, има ли пари в държавата и колко са те
Служебният кабинет да каже, има ли пари в държавата и колко са те / dariknews.bg

Във връзка с предстоящите първи стъпки на новото служебно правителство, Борис Ячев - зам.-председател на ПП НИЕ коментира основните проблеми и приоритети, които стоят пред новия кабинет. Това стана на среща с журналисти, в която участваха и областният координатор на „Лидер" за Плевен Велизар Петков и областният координатор на НИЕ в Плевен Николай Маринов.

Зам.-председателят на ПП НИЕ Борис Ячев каза, че служебното правителство в много кратък срок - до седмица трябва да каже има ли пари в държавата и колко са те, защото това ще предопредели действията на този служебен кабинет и изпълнението на програмата, която той си е поставил.

"Според нас една от най-спешните задачи, които трябва да се свършат е разплащането на задълженията на държавата към представителите на българския бизнес", каза Борис Ячев. Според него, една от основните причини, довели до фалит средния и дребния бизнес, са задълженията на държавата към бизнеса, които в продължение на няколко години тя не успява да изплати.
Като изход от положението, Ячев посочи вземането на външен кредит от страна на държавата, с който да подпомогне съживяването на българските фирми като средствата да отидат изцяло в реалната икономика, а не по други направления като плащане на осигуровки, социално подпомагане и пенсии.

Една от другите приоритетни задачи на служебния кабинет трябва да е драстичното съкращаване на срока за връщане на ДДС, което би било сериозна стъпка в посока подпомагането на реалната икономика в страната. Борис Ячев обясни, че тромавата процедура по връщане на ДДС е една от причините за междуфирмената задлъжнялост.

Според ПП НИЕ и "Лидер", приоритет във външната политика на служебното правителство трябва да бъде членството в Шенген.

"Трябва да се признае, че ние не направихме необходимото да изпълним техническите критерии за допускане в шенгенската зона. Досегашното правителство вместо съвестно да започне да изпълнява и отмята критериите, обиколи Европа в търсене на политически приятелства и лобита. Служебният кабинет трябва да признае пред Европа почтено, че не сме готови и да поиска техническа и финансова помощ за да изпълним критериите. Нас основно ни критикуваха и не ни допуснаха заради две неща - липса на напредък в борбата с организираната престъпност и с корупцията и това драстично се разминава с отчетите, които досегашният вътрешен министър даваше".

По думите на Борис Ячев в момента има блокаж в част от администрацията заради страха, че служебното правителство ще се заеме с рокади и промени. „Ако новите министри се изкушат да го направят, има опасност държавната администрация да се напълни с „калинки".

Ячев допълни и че част от администрацията работи по "стахановски", като в МРРБ например се подписват договори с фирми на места, където са ясни и водачите на партийните листи,  а това според него превръща администрацията в машина за печелене на избори. Той е категоричен, че служебното правителство трябва да спре този процес.