/ БТА
Общинският съвет на Плевен прие бюджета на общината за 2024 година след дебати, продължили повече от четири часа.

В подкрепа на основния финансов документ на Плевен гласуваха 35 съветници, един бе против, а трима натиснаха бутона "въздържал се". Преди дебата проектът за бюджет е разгледан от всички постоянни комисии в Общинския съвет.

Кметът на Плевен представи още двама нови членове на екипа си

Въпреки това, както и проведеното обществено обсъждане, в рамките на днешното заседание се състояха гласувания по 16 предложения за изменения, от които бяха приети 13.

Най-продължителен бе дебатът относно бюджетите на кметствата в община Плевен, бе повдигнат въпросът със заетостта на щатните бройки в тях, за какво се харчат отпуснатите им средства. Обсъждания предизвика и състоянието на проекта за изграждане на скейтпарк в града, който беше започнат през миналата година.

Общият размер на бюджета за 2024 година на Община Плевен е 182 484 595 лв., в това число приходи за държавни дейности в размер на 125 790 716 лв., и местни приходи - 56 693 879 лв.

Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. за Плевен са предвидени средства в размер на 121 730 057 лв. На 15 февруари на заседанието бе извънредно с дневен ред от три точки.

Първите две преди дебата по бюджета бяха за отчет на кмета относно състоянието на общинската собственост и за резултатите от нейното управление и разпореждане през миналата година, както и приемане на Програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост през 2024 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елина Кюркчиева, БТА