led
led / dariknews.bg
В най-големия жилищен комплекс в Ловеч – „Младост”, уличното осветление ще бъде подменено с LED осветителни тела, съобщи кметът Корнелия Маринова. Подмяната на излезлите от гаранция и по думите на градоначалника влизащи все по-често в авариен режим улични лампи започва от 20 март (понеделник). Според нея подновяването ще доведе до по-добро осветяване на улиците в квартала и до икономия на ел.енергия с над 50%. Най-напред ще бъде сменено осветлението по улиците на жилищния комплекс, а на по-късен етап – пред входовете на блоковете и в парковите пространства.
 
Общината работи в различни посоки с цел икономии, посочи кметът. От началото на миналата година администрацията променя декларациите пред ЧЕЗ, с които изисква да се измени таксата за предоставена мощност в населените места на Ловешко на базата на собствени разчети за реалната мощност, която е необходима. Това е сторено за 26 населени места - без осемте по-големи кметства, засега, но работата продължава.
 
По този начин се спестяват по 1146,32 лв. месечно, защото ако преди за такса мощност е плащано 1566,40 лв. на месец, то сега сметката е 420,08 лв. Или икономията е около 14 хил. лв. годишно.