/ община Плевен
С тържествен ритуал в Плевен бе честван празникът на Съединението на Княжество България с Източна Румелия пред паметника на Четвърти пехотен полк.

Церемонията започна с панихида, а в ритуала участие взеха и военнослужещи от в.ф. 22160 в Плевен и курсанти от ВВВУ "Георги Бенковски" - Долна Митрополия заедно с командири от военните формирования на Плевенския гарнизон, както и представители на всички военнородолюбиви организации. Сред гостите бяха депутати, общински съветници, много граждани.

"Крайно време е нашите политици, да станат държавници, защото политик не трябва да бъде синоним на личен и партиен егоизъм, а на мисъл за държавата, заяви в празничното си слово кметът на Плевен Георг Спартански. Трябва всички да се впрегнем заедно и да изтеглим каруцата от блатото", подчерта той.

Янев: Съединението показа, че общонародното движение за обединение е в основата на националния подем

"Моят призив на такава дата като Съединението е да направим това, което зависи от нас - да спрем с партийните ежби, да очертаем най-важните приоритети за бъдещето на държавата, да намерим своя нов национален идеал в новите политически, икономически и световни условия и реалности, и да работим скромно за неговото осъществяване", изтъкна Спартански.

Поднесени бяха венци и цветя, прозвуча химнът на България, а довечера празникът продължава с концерт на рок група "Криминале" на открита сцена "Водната каскада". Началото е в 20.00 часа.
БТА