/ dariknews
С панихида, гражданско поклонение и концерт Ловеч отбелязва на 22 август 141 години от освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление. Панихида за загиналите в боевете и благодарствен молебен ще бъдат отслужени от 16.30 часа в храма „Света Троица”. На паметника в двора на църквата ще бъдат поднесени цветя.

Историческа възстановка в село Ъглен с участието на Регионален клон „Традиция“ (СНИМКИ)

Едновременно поднасяне на венци и цветя ще има на паметната плоча на Цачо Шишков, на Кървавия паметник в кв. "Дръстене", на паметника на Гложенеца в парка "Стратеш". Цветя ще бъдат поставени и на Черния паметник, както и на паметниците в Алеята на българо-руската дружба в парк "Стратеш". Честванията ще продължат в 17.30 часа с гражданско поклонение и тържествен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на Белия паметник в парка.

Гост на проявите ще е генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов. Вечерта в Янковата къща ще бъде открит националният пленер "Дувари", а след това е концертът на Народно читалище "Бяла Анаста 2016" на площад "Тодор Кирков".