РЗОК Плевен отчете 70% изпълнение на годишния план
РЗОК Плевен отчете 70% изпълнение на годишния план / netinfo

С 21% повече са изплатените за първите седем месеца тази година средства в сравнение със същия период на 2007 год. от РЗОК Плевен на договорните партньори. Касата е изплатила общо 31 781 893 лв., което е почти 70% изпълнение на годишния план, съобщи д-р Пенка Стефанова, зам.-директор на плевенската здравна каса. Ръстът се дължи на увеличения разход за здравноосигурителни плащания за болнична помощ и за лекарства.

От средствата, изплатени на общопрактикуващите лекари, най-голям относителен дял са парите за брой записани пациенти. В същото време едва на 25% от хората над 18 год. са извършени профилактични прегледи от началото на годината до края на юли. Тревожно малък е обемът на отчетената в РЗОК Плевен дейност по програмата “Рискови групи”, като в нея са вписани 550 души в областта, отчетат специалистите. В програмата се регистрират здрави пациенти с предразположеност към социално значими заболявания като злокачествени, сърдечно-съдови и захарен диабет.

През седемте месеца на 2008 год. по клинични пътеки са преминали 36 657 задължително здравноосигурени пациенти, като се отбелязва ръст от 2.6% на хоспитализираните. Увеличен е и средният разход за лечение на един пациент, плащан от РЗОК – през юли тази година той е 614 лв.

С 16 196 лв. повече е заплатила здравната каса на общопрактикуващи лекари, работещи в практики с неблагоприятни условия. Като такива са вписани 41 в областта, незаета в момента е само лекарската практика в Ленково и Шияково, от скоро е заета практиката в Бресте и Реселец.