Румен Петков:АБВ спаси 2 млрд. на българския джоб
Румен Петков:АБВ спаси 2 млрд. на българския джоб / dariknews.archive

„Разбирам Президента Първанов. България няма по-почтен и по-успешен политик от него. Разбирам и неговото недоверие към декларацията на министър Горанов, но мисля, че това беше успех на ПГ на АБВ. Тя и политическото ръководство на АБВ предизвикаха професионалния дебат по въпроса, и в резултат на нашия натиск редица експерти заявиха ясни позиции".

Това заяви на 26 февруари в Плевен зам.-председателят на АБВ, Румен Петков по повод гласувания от Народното събрание с подкрепата на ПГ на АБВ държавен дълг в размер на 8 млрд.евро. На среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен, Петков определи приетото крайно решение за размера на дълга като успех на ПГ на АБВ, тъй като по думите му в резултат на предизвикания от групата дебат в парламента, се е стигнало до редуциране на кредита с 2 млрд. лева.

„Още в началото ние поставихме пет въпроса, като по три от тях получихме задоволителни отговори преди гласуването - за избора на банките, за комисионните на тези банки и за плащанията на таксите, които са най-добрите от гледна точка на нашия интерес. За нас останаха два въпроса без отговор. Големият въпрос - оценката на експертите, че плащането на досегашните кредити е надуто с 2 млрд.лв. и ние винаги сме казвали, че това е тежка спирачка да подкрепим кредита. И вторият - ние искаме да знаем каква е структурата на тегления дефицит. Нешо повече - готови сме да подкрепим по-голям дефицит ако той се инвестира в икономическо и социално развитие. Много тежък ден и председателят на парламентарната ни група проф. Борислав Борисов направи нещо, което заслужава уважение. На Председателски съвет в НС той ясно декларира, че ако няма редукция на кредита с не -по-малко от 2 млрд.лв., и то от гледна точка на външната задлъжнялост, ние няма да го подкрепим. И декларацията на министъра на финансите Владислав Горанов от трибуната на НС, че редуцира вземането с 2 млрд.лв., е успех на проф. Борисов и на парламентарната ни група", категоричен беше Петков.

„С чувство за реализъм трябва да кажа, че досега президентът Първанов много рядко е бъркал в оценките си, да не кажа никога. С цялата си душа и сърце искам този път да е сгрешил, защото ако министър Горанов е излъгал от Парламентарната трибуна, това е катастрофа за България. В случая искам да вярвам на министър Горанов - той излезе и декларира от името на Правителството, че свалят с 2 млрд.лв. дълга. И разбирам нашата Парламентарна група за подкрепата, защото всички искания, които ние отправихме, бяха реализирани", каза още зам.-председателят на АБВ. АБВ спаси 2 млрд.лева от българския джоб, категоричен е Румен Петков.

По повод новината, че Георги Първанов подава оставка като председател на АБВ, Румен Петков обяви, че ще се бори Националният съвет на АБВ да отхвърли категорично и еднозначно оттеглянето на Георги Първанов. „Георги Първанов е нужен на българската политика и общественост. Първанов е човек с гръбнак и с лице, и затова се надявам, че ще намерим решението, което не просто ще го съхрани, а ще го направи по-силен", заяви Румен Петков.

„Категорично се противопоставяме на бруталния популизъм на БСП и на Атака, мястото на АБВ не е в тази компания. Трябва да е ясно, че БСП е на камиончето на Атака. Да излизаш и да говориш, че се тегли кредит за закупуване на тежко въоръжение, то това са абсурди на абсурдите", каза още Петков по повод на гласуването на кредита преди ден в Парламента.

По-рано днес, председателят на ПП АБВ Георги Първанов заяви в ефира на Нова телевизия, че ще депозира оставката си пред Националния съвет на партията. Повод за това е разминаването на позициите между решението на ръководните органи на партията и парламентарната група на АБВ по отношение на ратификацията за поемане на нов външен дълг от 16 млрд лева.