Румен Петков проведе първи информационни срещи за референдума
Румен Петков проведе първи информационни срещи за референдума / BSP.presscentar

От 27 декември започва информационната кампания за първия у нас след демократичните промени национален референдум. Той ще се състои на 27 януари догодина. Тогава всички, имащи право на глас, ще могат да изразят позицията си "за" или "против" развитието на ядрената енергетика в България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала.

По този повод, първата от редицата планирани срещи на народния представител Румен Петков се състоя в читалище „Наука", село Брестовец - община Плевен, заедно с кмета на селото Радослав Иванов и председателката на партията - Николина Мончева. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. Срещата премина при повишен интерес от страна на местното население, като бяха поставени редица въпроси относно провеждането на референдума - цена на обекта, участието на държавата, отражението върху региона и цялостното развитие на енергийната система на България.

Основните въпроси, коментирани от депутата бяха ползите от провеждането на референдума и реализирането на АЕЦ „Белене", като ключов момент за цялостното развитие на Плевенския регион, увеличаване на заетостта, увеличаване на икономическия потенциал в региона, подобряване на инфраструктурата, натоварване на местния строителен и технически потенциал, активизиране на местната промишленост и битовите услуги, и не на последно място нормализиране цената на тока.

Той разясни още, че тиражираната от управляващите цена на проекта от 22 млн. лева е спекулативна, но в резултат на престъпното бездействие от страна на правителството е възможно проектът да бъде оскъпен, поради дългото отлагане.

По традиция, народния представител, заедно с областния председател на БСП - Плевен, дариха читалището с книги на съвременни и класически автори с идеята за "намаляване на обзелата ни бездуховност, която правителството умишлено се опитва да наложи".

Румен Петков проведе първи информационни срещи за референдума
netinfo

По-късно, същия ден се проведе разяснителна среща и с населението на град Никопол и с участието на кмета Петър Дулев и представители на инициативния комитет за референдума.