Румен Петков: Има политическа воля за борбата с купуването на гласове
Румен Петков: Има политическа воля за борбата с купуването на гласове / netinfo

Адекватната реакция на държавата показа на гражданите не просто, че има чуваемост, а и че има много ясна изкристализирала политическа воля за борбата с купуването на гласове. Това каза в Плевен министърът на вътрешните работи Румен Петков. 

Гражданите разбраха идеята на законодателя за ефективност в борбата с купуването на гласове, допълни министър Петков. Тази чувствителност на хората много се засили от позицията на държавата и мерките, които бяха предприети. Сигнали за купуване на гласове има и от Балчик, по Южното Черноморие, в Сливен.

Вътрешният министър съобщи, че е разпоредил на директорите на областните полицейски дирекции в страната да мобилизират наличните сили и да бъдат взети всички мерки, позволени от закона. При сигнал за купуване или продаване на гласове ще се действа съвместно с прокуратурата, като мерките ще бъдат включително до полицейско задържане.

Явлението не е типично само за България и не е ново, но за първи държавата съзнателно впряга ресурса си за борбата с това явление – купуването на гласове, нещо, което не е правено до сега, допълни министър Румен Петков.