rumen hristov
rumen hristov / dariknews.archive
Румен Христов: "Ако примерно Георг Спартански отиде на балотаж с кандидата на БСП, ГЕРБ ще го подкрепят"

"Очакванията на избирателите са да се обедини десният вот. Успешена беше взаимната работа в европарламента, успяхме да вкараме евродепутат от СДС", коментира пред bTV лидерът на сините Румен Христов по повод споразумението с ГЕРБ за взаимна подкрепа на местните избори тази есен.

Това е рамково споразумение, а не коалиционно, на много места ще имаме общ кандидат и общи листи, но на места ще има и отделни кандидати за кметове, обясни още Румен Христов .

"Засега със сигурност има забрана, кандидатите на СДС и ГЕРБ да се коалират с БСП и ДПС за местния вот", добави лидерът на СДС. Според него важното е големите градове да останат с десни кметове, в градове като Пловдив и София, вероятно няма да има кандидати на СДС, но в други ще имат.
"Монтана е областен град. Златко Живков е кандидат на СДС и аз съм уверен, че той отново ще бъде кмет там", посочи Христов. Той добави, че изборът на кандидати от партиите ще бъде въпрос на договорка между двете формации.

"Там, където имаме изявени кандидатури от двете страни, ще ги пуснем да се състезават благородно", заяви той и добави, че има точка в споразумението, която гласи, че на втори тур, когато една от двете партии стигне до балотаж срещу друга формация, задължително некласиралата се партия от двете ще подкрепи коалиционния си партньор.

"Ако примерно Георг Спартански отиде на балотаж с кандидата на БСП, ГЕРБ ще го подкрепят и обратното - ако кандидатът на ГЕРБ стигне до балотаж в някой друг град с БСП, ние ще го подкрепим", поясни Румен Христов. Той допълни, че ако в Плевен ГЕРБ излъчи силно изявен кандидат за кметския пост и се стигне до балотаж, "ситуацията ще бъде деликатна и ще се разчита на благородна надпревара, в която гражданите ще решат, коиса по-добри".

"По-малкият играч има по-малко влияние, но смятам, че СДС се държи достойно и има своята електорална подкрепа", категоричен беше той и отбеляза, че СДС не е поемал ангажимент да не се регистрира в ЦИК за местните избори.

Нямам притеснение от проверка за финансирането на СДС , каза още Румен Христов.