obs love4
obs love4 / obshtina.lovech
Ресорната постоянна комисия в общинския съвет не подкрепи проектобюджета на община Ловеч за 2018 г. Това става видно от становищата на комисиите след проведените миналата седмица заседания. Предложената годишна финансова рамка не събра нито един глас „за” или „против”, седемте членове на комисията са гласували „въздържал се”.
Бюджетът е бил отхвърлен и в още няколко комисии, показва справката. Това са комисията по жалби и контрол на решенията на общински съвет и мониторинг на обществени и възлагателни поръчки; по обществен ред, сигурност и безопасност на движението; по социална, демографска и жилищна политика.

Проектобюджетът за 2018-а е получил подкрепата на комисиите по икономическа политика, туризъм и приватизация; по здравеопазване; по образование, култура, вероизповедания и международно сътрудничество; по общинска собственост, устройство на територията, комунални дейности, екология и транспорт; за децата, младежта, спорта и неправителствените организации.

Предложението за бюджет 2018 ще бъде гледано на сесия на местния парламент на 25 януари. Той възлиза на повече от 36,8 млн. лв. – с близо 2 млн. лв. повече от 2017 г.
„Това е един амбициозен бюджет, който е реалистичен и изпълним. Това е бюджет с ясни приоритетите, като същевременно той е и достатъчно балансиран. Това е бюджет, насочен към реализацията на една по-добра пътна инфраструктура, за големите проекти от инвестиционната програма на общината, към създаване на една съвременна, удобна, чиста, естетизирана и екологична градска среда”, коментира пред журналисти кметът на Ловеч Корнелия Маринова.
Тя акцентира още, че общината ще разполага и с външен ресурс за над 35 млн. лв. – средства по оперативни и национални програми.