Регионалното депо за отпадъци в Плевен остава без сепарираща инсталация
Регионалното депо за отпадъци в Плевен остава без сепарираща инсталация / netinfo

В регионалното депо за твърди битови отпадъци в Плевен ще има само център за приемане на отпадъците и инсталация за компостиране. Това съобщи градоначалникът Найден Зеленогорски. До този вид на проекта се е стигнало след среща на кмета, неговия заместник инж. Огнян Цанев и Димитринка Абрашева - началник-отдел «Екология» с екоминистъра Нона Караджова.

Промените се налагат, за да може бъдещото депо да съответства на екологичните норми в ЕС. Съгласно европейското закондателството, част от отпадъците могат да се депонират, но други трябва да се преработват. Според проекта за депо, който общината има от няколко години, беше предвидено изграждане и на сепарираща станция. За сега обаче, този допълнителен детайл отпада, посочи още Зеленогорски. Причината е, че съоръжението не може да бъде финансирано от еврофондовете.

Ако общината иска такава инсталация, ще трябва да я финансира сама. Найден Зеленогорски допълни, че тя ще струва около 2 млн. лв. По-голяма част от сумата, около 1 млн. 200 хил. лв., ще се осигури от Плевенска община, а останалите пари ще дойдат от другите шест общини, които ще изхвърлят боклуци в депото.