Разбиха схема за незаконна търговия с метадон в Плевен
Разбиха схема за незаконна търговия с метадон в Плевен / dariknews.archive

Плевенски окръжен прокурор ще внесе искане в съда за налагане на постоянна мярка задържане под стража за 35-годишен плевенчанин. Мъжът е задържан след мащабна акция на полицията при разкриване на мрежа за незаконна търговия с метадон в града, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Плевен.

В ареста първоначално са попаднали трима души, свързани с престъпната схема. Операцията е стартирала на 16 май, когато към 11.30 ч. на ул. "Стефан Караджа" в Плевен криминалисти засичат в момент на сделка 35-годишен пласьор и 39-годишен купувач, и двамата от Плевен. Последвали проверки в лек автомобил, магазин и две жилища, обитавани от 35-годишния.

В "Мерцедес Ванео", управляван от пласьора, са намерени пластмасова бутилка от 100 мл с прозрачна течност, 6 мобилни телефона със СИМ карти на различни оператори, хартиено пакетче с бяло прахообразно вещество, което по данни на 35-годишния е метамфетамин, 4 тефтера с изписани в тях саморъчно имена, прякори на лица и суми.

При обиска в едното жилище са намерени 3 стъклени шишета от по 100 милилитра с етикети "Метадон" с прозрачна течност, 5 шишета от по 100 милилитра с прозрачна течност и сумата от 6300 лева в различни купюри. В другия апартамент униформените открили още 5 стъклени шишета от по 100 милилитра с етикети "Метадон" с прозрачна течност, 3 шишета от минерална вода от по 500 мл с прозрачна течност, 24 празни пластмасови шишета от по 100 милилитра с надпис "Метадонова програма", саморъчно надписани с имена на различни лица, 6 удостоверения на различни лица, издадени от Метадонова програма и плик с 10 г бяло прахообразно вещество.

При претърсване в гаража на 35-годишния са намерени още 3 тефтера с изписани в тях саморъчно имена, прякори на лица и суми. При претърсване в магазин за хранителни стоки в Плевен е задържан 28-годишен от село Буковлък. Мъжът е предал доброволно на полицаите три стъклени шишета от по 100 милилитра, съдържащи прозрачна течност, която по негови данни е метадон.

Тримата мъже са задържани за срок до 24 часа. Всички процесуално-следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия са извършени под наблюдението на прокурор при Окръжна прокуратура - Плевен, съобщиха от полицията в Плевен. От там допълниха, че предстои изясняване на схемата за препродажба на закупения метадон в Плевен.