Работодатели в Плевенско не плащат допълнителни възнаграждения
Работодатели в Плевенско не плащат допълнителни възнаграждения / снимка: sxc.hu

Нарушенията по отношение заплащането на труда в Плевенска област са най-вече по отношение неизплащане на допълнително възнаграждение за работа на официални празници, за нощен труд и за прослужено време. Това са установили при извършените 35 проверки през август инспекторите на Дирекция Инспекция по труда Плевен, съобщи нейният директор Росица Иванова.

Проверките са били за наличие на сключени писмено трудови договори, изпратено от работодателя уведомление до териториалното поделение на НАП и връчено на работника или служителя копие от това уведомление. Инспекторите са следили за заплащането на труда, работното време, регламентираните почивки, дали по обектите имало малолетни и непълнолетни лица без трудови договори и съответното разрешение от Инспекцията по труда. Констатирани са 49 нарушения, въз основа на които са дадени 25 предписания, съставени са и 44 акта за установяване на административни нарушения.

Само през последната седмица - от 23 до 27 август - са съставени 23 акта за това, че работодателят не е предоставил писмен трудов договор и копие от уведомлението, заверено в ТД на НАП при постъпването на работа на работника. 12 акта са съставени по отношение заплащането на труда, 2 са за работното време. През август няма сериозни трудови злополуки, които са завършили със смърт на работник, уточни още Росица Иванова.

Когато се хване работник без трудов договор, за това се уведомява и Бюрото по труда, което от своя страна проверява дали работникът има регистрация при тях и получава обезщетение за безработица. През месец юни е имало такива случаи на работещи безработни, каза още Иванова.

Проверките по спазването на законосъобразността на възникването на трудови правоотношения продължават засилено до 16 септември. Там, където са констатирани нарушения, се извършват и последващи проверки. Санкциите за работодателя за непредставяне на трудов договор са от 1 500 до 15 000 лв. като размерът се преценява според големината на фирмата-нарушител.