Р.Петков: НС да спре най-сладкия грабеж в най-мутренското време
Р.Петков: НС да спре най-сладкия грабеж в най-мутренското време / archive.dariknews

„Всички тези действия започнаха по време на служебното правителство и в голяма степен бяха внушавани и провеждани от тогавашния премиер Марин Райков и трябва да кажа, че голямата отговорност за този грабеж е на президента Росен Плевнелиев, защото той назначи служебното правителство и в периода, когато той ръководеше държавата, започнаха за пръв път в 120 годишната история на БНБ действия по приватизиране на нейната печатница".

Това каза Румен Петков на специална пресконференция в Плевен, тема на която беше планираната сделка за печатницата на БНБ. Той посочи, че съществуват въпроси от чиито отговори се нуждаят и институциите и обществото.
Като първо, ексдепутатът коментира, как е определен оценителя на имуществото, с което влиза БНБ. В този смисъл, дали е имало тръжна процедура за определяне на оценител. Каква технология е използвана при оценката на техниката с която влиза БНБ. Адекватна ли е тази оценка от 19 милиона, защото по информация на Петков, тя е абсурдна. Той припомни, че само преди година БНБ е закупила техника за над 12 млн. лева, но това е новата техника. "Трябва да има яснота пред институциите, какво влиза в оценявания масив и една яснота, доколко е извратена оценката, защото 19 милиона е абсурдна цена за техниката на БНБ".

Вторият въпрос, който Румен Петков посочи е, как е определен партньорът - имало ли е публична процедура по определянето му, както и при какви условия е търсен той. „Въпросът за условията при които е търсен партньор е ключов за перспективата на това дружество и аз се надявам, че това няма да се случи. БНБ твърди, че това е най-големият възможен производител на парични знаци в света, въпреки, че до скоро от банката си мълчаха относно бъдещия партньор".

Най-голямата лъжа според Румен Петкое е твърдението от страна на БНБ, че не може да има приватизация. „Това не е приватизация, а е грабеж, защото БНБ с това си действие приватизира дейността на печатница - в това число и дейността по отпечатването на българските парични знаци и по този начин от това, което остава в България като 100% приход от отпечатването на паричните знаци, 70% ще тръгнат за Франция или Белгия и само 30% ще останат в България, т.е.ние осигуряваме условия някой да се обогатява от това, че ние ще отпечатваме собствените си парични знаци. Това е престъпление т.е. приватизацията на дейността е най-сладкия грабеж в най-мутренските времена за България".

Според Петков при това положение за България ще остане, чрез БНБ да се грижи за поддръжката на сградния фонд - от хигиенизиране, до физическа поддръжка, ще трябва да поддържа техниката - „За нас са всички минуси, а плюсовете са за така наречения партньор и Народното събрание трябва да спре този грабеж сега", заяви Петков.

Той зададе и последващия въпрос: „Кой определи, че ние като държава чрез печатницата на БНБ ще участваме с 30%. Това дори не е блокиращата квота от 34% и е унизително за страната", каза Румен Петков и припомни, че освен, че всички разходи по поддръжката на техника, сграден фонд, пресонал са за сметка на държавата, а всички печалби са за французите, „Ние няма да имаме и никакъв глас в това дружество".
Според Румен Петков този, който е определил участието на България от 30% е престъпник, независимо, кой е той.

Петков посочи още, че подходът на БНБ да консултира всичко с настоящото правителство е абсурден и непочтен, тъй като органът, който може и трябва да изиска информация от ръководството на БНБ е Народното събрание със своите специализирани комисии - икономическа, финансова, както и комисиите, свързани със сигурността на страната, защото отпечатването на държавни ценни книжа и на държавни парични знаци е специфичен елемент от националната сигурност на страната.
„Народното събрание е органът, който трябва да ги извика преди 16 август и да спре грабежа, който те планират да извършат на дейност, за която французи или белгийци ще получават наши - български пари".

Към това Румен Петков подчерта, че БСП е морално задължена да се обяви против финализирането на тази операция и да поиска пълна яснота по случая, която да бъде предоставена на обществото и тогава да се прецени, какво да се прави от тук нататък. Ако БСП не направи направи това, БСП е съучастник в грабежа".

Той сподели, че има достатъчно основания да счита, че на ръководителите на ДПС и на БСП е била предоставена информация и ако въпросът не е разглеждан от Изпълнителното бюро на партията, то този, който е получил информацията я е скрил от Изпълнителното бюро.

Бившият депутат от левицата Румен Петков поиска спешно свикване на Народното събрание по повод създаването на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители в света - „Франсоа Шарл Обертюр Груп", Франция.