Пътуващата изложба „България 1944-1989 г. Забранена истина гостува в Ловеч
Пътуващата изложба „България 1944-1989 г. Забранена истина гостува в Ловеч / archive.dariknews

В дните от 8 до 20 октомври в Ловеч ще гостува пътуващата документална изложба с провокативното заглавие „България 1944-1989 г. Забранена истина", съобщиха от Държавен архив - Ловеч.

Експозицията е проект на берлинската „Възпоменателна библиотека за почитане паметта на жертвите на комунизма" и е реализирана с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер", Държавна агенция „Архиви" и съюз „Истина". Нейни автори са художничката Фанна Коларова и публицистът историк проф. Стоян Райчевски.

Изложбата разкрива все още малко познати факти на обществеността и най-вече на младите хора от близкото минало на България. Хронологията на събитията проследява пътя на България непосредствено след 9 септември 1944 г. и обхваща болезнени и дълго премълчавани теми, свързани със сложния и противоречив тоталитарен период.

Значително място е отредено на документални материали, снимки и спомени, отразяващи терора от първите дни на новата власт, унищожаването на българския политически, държавен и културен елит чрез така наречения Народен съд, масовите изселвания и убийствата в лагерите, принудителната колективизация на земята и тоталното ликвидиране на частната собственост върху индустрията, търговията и банковото дело.

Експозицията отразява влиянието, което оказват върху българското общество съпротивителните прояви на другите народи от Източна Европа като революцията в Унгария през 1956 г., Пражката пролет от 1968 г. и дейността на полския свободен синдикат „Солидарност" през 80-те години на миналия век.

До момента изложбата е представяна в Берлин, в Европейския парламент в Брюксел, в сградата на Народното събрание в София и в Държавна агенция „Архиви", както и в редица градове в България.

Откриването на експозицията в Ловеч ще се състои на 8 октомври 2014 г. във фоайето на Драматичния театър от 17:30 ч. Представяне ще направят д-р Марко Арнд, ръководител на бюрото на фондация „Конрад Аденауер" в София, и проф. Стоян Райчевски. Ще бъде показан и документален филм, в който свидетели на събитията и техни наследници разказват свои спомени. Изложбата може да бъде видяна до 20 октомври 2014 г.