valov
valov / dariknews.bg
Съвсем скоро мостът при село Горник край Червен бряг ще бъде пуснат за движение на превозни средства. Бетонът за укрепващата колона на моста е бил отлят този понеделник и най-вероятно в края на следващата седмица мостът ще бъде пуснат в експлоатация. По време на пробния срок на експлоатация ограничението за преминаването на моста ще бъде за превозни средства до 5 тона. След това ще бъдат напрвени замервания на укрепените колони и при добри показатели ще може да се мисли за увеличаване на тонажа на преминаващите превозни средства. Това информира на среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен кметът на Червен бряг инж. Данаил Вълов.
Той поясни, че контролът на преминаващите автомобили по моста ще се извършва чрез видеонаблюдение като ще бъдат въведени и ограничителни мерки „по габарит“, които ще ограничат допълнително големината на преминаващите МПС.

От няколко седмици временният мост при село Чомаковци край Червен бряг е в пробна експлоатация, информира още инж. Данаил Вълов. В момента всички документи, свързани с въвеждането му в нормална експлоатация минават по инстанциите. Документите от КАТ са били внесени в Агенция пътна инфраструктура, която е последната инстанция и след съгласувнето с агенцията, мостът ще може да функционира съгласно всички изисквания.
„До момента мостът не е показал никакви проблеми и разбира се, отговорността на общината по неговото поддържане и регулиране на движението по него, както и следенето на нивото на река Искър са наша грижа“, допълни инженер Вълов.
Кметът на Червен бряг уточни, че в случай на прекомерно повишаване на нивото на река Искър в най-лошия случай ще се наложи демонтирането на средните секции на моста до нормализиранена нивото на реката.
Към момента ограничението за преминаване през моста е за превозни средства с тегло до 20 тона и то ще остане до края на експлоатацията му.
Мостът е разчетен така, че по него да могат да преминават училищни и градски автобуси. Движението се извършва еднопосочно като се регулира от светофарна уредба. Мостът е под постоянно денонощно видеонаблюдение като сигналите се приемат в Община Червен бряг и в местното РУ на полицията.