Проф. Мингова пита министър Гагаузов за районирането
Проф. Мингова пита министър Гагаузов за районирането / netinfo

Проф.Анелия Мингова, председател на ПГ на НДСВ, очаква писмен отговор от министъра на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов за критериите, по които са формирани районите за планиране. Това съобщиха от отдел Връзки с обществеността на партията.

В писмото до ведомството, проф. Мингова отбелязва, че в законодателната програма на Министерския съвет до края на годината е включен за разглеждане Законопроект за регионалното развитие, предложен от министерството на Асен Гагаузов. В тази връзка , проф. Мингова е приложила и писмото, адресирано до нея от председателя на Общинския съвет на Плевен Георг Спартански и кмета на града Найден Зеленогорски.

В писмото на Спартански и Зеленогорски с е отбелязва ,че “плевенската общественост с изненада и огорчение посрещна новината, че област Плевен, която според сега действащия Закон за регионално развитие е в Северен централен регион за планиране с център Русе, вече е в Северозападния регион за планиране, чийто център е град Видин.”

“За пореден път настояваме Плевен да бъде определен за център на район за планиране, пише още в документа Настоява се “при новосъздадената ситуация- с прехвърляне на Плевен в Северозападен район за планиране, Плевен да бъде определен за центъра на района за планиране.

”Убедени сме, че град Плевен има капацитет и ресурси за институционалното и кадрово осигуряване на провеждането на националната политика за регионално развитие и настояваме да бъде определен за център на района за планиране, пише още в писмото на Спартански и Зеленогорски.