Проф. Горчев: Вълнуват ме смесени чувства
Проф. Горчев: Вълнуват ме смесени чувства / снимка: Дарик Плевен

С изпълнение на химна на академичната общност беше открита днес новата академична 2010/2011 год. в Медицински университет Плевен. 365 са студентите първокурсници, те са и 36-я випуск на учебното заведение, напомни доц. Анжелика Велкова, зам.-ректор по европейска интеграция и международно сътрудничество в университета.

"Лично мен ме вълнуват смесени чувства по отношение на вашия старт", се обърна към първокурсниците ректорът на Медицински Университет Плевен проф. д-р Григор Горчев. "За мен е удоволствие, че вие избрахте нашия университет. Вие бяхте в този водовъртеж на кандидат-студентска кампания, която лично за мен е доста тежка и смятам, че в близко бъдеще ще се промени начина на прием и на селекция на кандидат-студентите", каза още проф. Горчев. Според него е важно как сега първокурсниците ще бъдат мотивирани и как ще изпълняват преките си задължения по отношение на учебния процес.

До момента в плевенския Медицински университет са се дипломирали 4 208 лекари, български граждани, 757 са лекарите чуждестранни граждани от 44 страни. В момента във висшето учебно заведение се обучават 1 492-ма студенти.

"Медицината е нещо много сериозно, има много ангажименти и изисква доста лишения. Целта е една - вие да се самоусъвършенствате, да станете добри специалисти и да лекувате нацията", се обърна към новоприетите медици проф. Горчев.