/ dbg
На 6-ти март, венци пред паметниците на Николай Пирогов в Плевен и Пордим поднесоха управителят на УМБАЛСМ„Н.И.Пирогов“ професор Асен Балтов и председателят на ПП АБВ Румен Петков. Поводът е националният празник 3-ти март и участието на Николай И. Пирогов в Руско-турската Освободителна война, а причината е че най-голямата болница за спешна медицина с столицата и в България носи неговото име.

pirogov
dbg

pirogov
dbg

„Ние искаме да направим това традиция и всяка година поднасяме венец на паметника на Пирогов в град Пордим като това правим днес и в Плевен. Пирогов е изключително заслужил човек, който в рамките на 7 месеца е направил обиколка дълга 12 000 километра и е обиколил всички военно-полеви болници и лазарети, които са били около Шипка, Плевен и Русе така, че той е човек, който трябва да бъде помнен от всички и да бъде пример за това, какво може да бъде един лекар-хирург не само за руските воини, а за всички български опълченци и всички, които са имали необходимост от медицинска помощ“.

pirogov
dbg

Това каза проф. Асен Балтов преди поднасянето на венеца пред паметника на Пирогов в парк „Скобелев“ в Плевен. Той сподели, че има личен ангажимент към събитията от Руско-турската война „Моят пра-пра дядо е един от участниците, който е бил в Габрово и е организатор на лазарет за офицерите, който е бил позициониран в „Априловската гимназия“ с 250 легла. Така че за мен е и чест и удоволствие да спазваме тази традиция“, каза проф. Балтов.   

pirogov
dbg

pirogov
dbg

Председателят на АБВ Румен Петков каза: "Чест прави на ръководството на болница „Пирогов“ за вниманието, което отделя, защото това не е само история, а е част от ценностната система на българските лекари и на хората, които по принцип са дали своя живот, за да се грижат за нашия". Гостите бяха посрещнати от директора на Военноисторически музеи-Плевен Емилия Зорнишка.