Преглед на печата днес
Преглед на печата днес / dariknews.bg

"23 "за" стария, 22 "за" новия бюджет. Жълт картон от червените" - това е водещото заглавие в новия брой на регионалния всекидневник "Посредник".

"Скучна, но уморителна беше вчерашната сесия на Общински съвет - Плевен. Или да сменим съюза "но" с "и"? Защото най-уморително в заседанията на съветниците, които "Посредник" следи отблизо от поне 15 години, е празнословието. След близо 2 часа изказвания, реплики и дуплики, в някои от които беше нарушен добрия тон, общинският бюджет за 2012 г. беше приет с гласовете на 22-ма от присъстващите 39 нотабили. 8 - групата на БНД, гласуваха против, а 9 - съветниците от левицата, "въздържал се".
И този път вечерта можеше да се познае от сутринта.
Особено активните откакто са в опозиция десни съветници от групата на Българска нова демокрация Георг Спартански, Найден Зеленогорски и Стефан Ганев почти не пропуснаха да изразят мнение по внесените за решение предложения. Председателят 3 мандата на местния парламент адвокат Спартански видя във всички текстове на новата общинска власт стъпване в техните стъпки, но с по-малки крачки. С това започна и неговото изказване по проекта за бюджет 2012, което откри дебата".

"Управляващи и опозиция в спор кой е отговорен за неизпълнените приходи от общинска собственост", четем още в новия брой на "Посредник". "Отчет за резултатите от управлението и разпореждането с общинска собственост за периода 01.01.2011 - 31.12.2011 г., както и програма за това за 2012 г. приеха на вчерашната си сесия общинските съветници. Според отчета за миналата година от управление на общински имоти и концесионни договори са реализирани приходи в размер на 2 314 104 лв. или почти 86% изпълнение на предвидените 2 680 000 лв. в приетата Програма за управление и разпореждане с имотите общинска собственост в Община Плевен през 2011 г. От разпореждания с общински имоти са реализирани приходи в размер на 1 086 510 лв., което представлява 46% изпълнение на предвидените 2 350 000 лв. в приетата програма. Така общо приходите от управление и разпореждане с общинска собственост за миналата година са в размер на 3 400 614 лв. или 68% изпълнение на програмата. Според изготвената прогноза за очакваните приходи и необходимите разходи, свързани с управлението, придобиването и разпореждането с имоти общинска собственост за 2012 г. очакваните приходи от управление на имоти са в размер на 2 600 000 лв., а тези от разпореждане с имоти - 1 650 000 лв. или общо 4 250 000 лв. Необходимите разходи са в размер на 59 000 лв.
По време на дебатите по точката, свързана с отчета за 2011 г., съветниците от ГЕРБ и колегите им от БНД влязоха в спор за това кой е виновен за слабите резултати и постигнатото едва 46% изпълнение на програмата".

"Обитателите на "Тотлебен" 33 дължали 65 бона за вода", пише още регионалният всекидневник в новия си брой. "65 000 лв. само за вода дължат обитателите на блок "Тотлебен" 33. Това посочи по време на вчерашната сесия кметът Димитър Стойков. Информацията беше изнесена по време на дебатите около отчета за резултатите от управлението и разпореждането с общинска собственост за 2011 г., както и програмата за това за тази година".

Два сериозни проблема поставя "Посредник" от страниците на днешния си брой. Единият е, че дърва в Плевен почти няма. Където ги има, вече са по 80-90 лева за кубик. "Проверка на "Посредник" установи, че дървата и в Плевен са кът. За сметка на това обаче въглища се продават на много места. Но и цената им е добра - 11-12 лева струва 25-килограмов чувал донбаски въглища, цената на пернишките е около 7-8 лева за същото количество. В началото на сезона цената на донбаските е била доста по-ниска - около 8 лева, а заради голямото търсене или заради Бог знае какво са поскъпнали с 50 процента. Положението с дървата също не е никак розово. По-предвидливите плевенчани са се снабдили през лятото с нарязани дърва за огрев по 65 лева за кубик, но заради необичайните студове и те са на привършване, затова сега си купуват на доста по-висока цена - около 80 лева за кубик, и то ненарязани. За да ти ги нарежат, допълнително трябва да платиш по 10 лева на кубик. И така скачат на 90 лева".

Вторият проблем са замръзналите от сибирските студове водомери, които тепърва започваме да броим. "Драстично ниските температури, които се задържаха почти месец, станаха причина за замръзването на над 300 водомера, а също и на вътрешни ВиК инсталации в частни домове и обществени сгради, информират на въпрос на "Посредник" от "Водоснабдяване и канализация" - Плевен. Само вчера до обед са постъпили 7 сигнала за замръзнали водомери".

"Любопитни заглавия и популярни актьори очакваме на наша сцена" през 2012-а, четем от културната страница на регионалния всекидневник.