Представят проект на водоснабдяване и канализация в Искър
Представят проект на водоснабдяване и канализация в Искър / Sofia Photo Agency, архив

Община Искър ще представи на заключителна пресконференция днес извършените до момента дейности по проект "Техническа помощ за подготовка на инвестиционен проект "Доизграждане, реконструкция и рехабилитация на водопроводна и канализационна мрежа и изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води - гр. Искър". Това съобщават от пресцентъра на местната администрация.

Целта на проекта за техническа помощ е да се разработи качествена проектна документация за инвестиционния проект, която да позволи на Община Искър да кандидатства за финансиране строителството на обекта по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.". През 2009 г. са изготвени предпроектно проучване, включително пълен анализ на инвестиционния проект, попълнен е формуляр за кандидатстване за финансиране и е разработена документация за възлагане на обществени поръчки за дейностите в рамките на бъдещия инвестиционен проект.

В началото на юли миналата година с решение на Ръководителя на Управителния орган на ОП „Околна среда 2007-2013 г.", процедурата за подбор на проекти е прекратена. Дадено е предимство за изпълнение на такива обекти в населени места с повече от 10 000 жители, след което ще бъдат финансирани и проектите на по-малките населени места като Искър.

През тази година е направена оценка за съответствие на изготвените работни инвестиционни проекти със съществените изисквания към строежите, а в изпълнение на дейност: "Подкрепа за организация и управление на проекта" са разработени правила и процедури за администриране и докладване на нередности. Оценено е изпълнението на проекти, проведени са процедури по възлагане на обществени поръчки, включително и по проекти и програми, финансирани от ЕС. Остава да бъде осъществен одит върху всички дейности по проекта от независим одитор, с оглед установяване доколко изпълнените дейности по проекта са законосъобразни, целесъобразни, точни и коректни.

Финансирането е по Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г.", договорът за безвъзмездна финансова помощ, сключен между община Искър и МОСВ през януари 2009 г., е на стойност 1 424 400 лв. От тях 1 139 520 лв. се предоставят от Оперативната програма чрез Кохезионния фонд на ЕС, а останалите 284 880 лв. са национално съфинансиране.

Изпълнението на проекта приключва през месец януари 2011 год.