Предлагат площад в Кайлъка да носи името на ген. Иван Винаров
Предлагат площад в Кайлъка да носи името на ген. Иван Винаров / Дарик Плевен

Предложение площадът на входа на парк "Кайлъка" да бъде преименуван на ген. Иван Винаров ще бъде отправeно към Общинския съвет в града, съобщават от пресцентъра на БСП Плевен. Това е било обявено по време на среща, посветена на 115-тата годишнина от рождението на разузнавача, командир на Строителни войски и плевенски общественик генерал-лейтенант Иван Винаров.

Предложението до местния парламент е от името на Инициативния комитет, създаден за организирането на 110-тата годишнина от рождението на ген. Винаров. На вниманието на Общинския съвет ще бъде предложено паметника на генерала да бъде преместен на площада на входа на парк "Кайлъка". На срещата е било обявено и стартирането на дарителска капания за набиране на средства за възстановяване на гроба на Винаров край бившата къща-музей в парка, където той прекарва последните дни от живота си.

Експозицията е закрита през 1990 г., като къщата все още е в списъка на обектите за приватизация на Община Плевен. Гробът на ген. Винаров е разрушен и опоруган. С част от средствата се предвижда да се изработи малък ковчег, в който да бъдат събрани и положени обратно в земята костите на известния плевенчанин, информират още от пресцентъра на БСП Плевен.