john lenon
john lenon / dariknews.archive
Светът отбелязва 38 години от смъртта на Джон Ленън. На 9 октомври музикантът щеше да навърши 76 г., ако не беше убит безпричинно от Марк Дейвид Чапмън.

Джон Ленън е музикант, художник, актьор и писател. Той е една от най-влиятелните личности на поп културата на XX век. Придобива световна слава като член и водеща фигура в рок групата "Бийтълс". През 1970 г. Джон Ленън се жени за художничката Йоко Оно. След това започва и неговата солова кариера.

Той се октроява като изпълнител с активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и възражение към всякакви прояви на насилие. Заедно с музикалните си ангажименти Джон Ленън и съпругата му Йоко участват в редица демонстрации и инициативи, посветени на мира. Най-вероятно и днес Джон Ленън щеше да прави песни, застъпвайки се за доброто и да остане идол на хиляди хора по света.

За жалост неговият край настъпва едва на 40-годишна възраст, когато на 8 декември 1980 г. Марк Дейвид Чапмън убива легендария музикант. Убиецът го застрелва с 4 куршума само часове след като е поискал автограф от него върху новият му албум Double Fantasy ("Двойна фантазия"). След като убива Ленън, Чапмън чака смирено полицията.

В съда обяснява, че целта му е била да стане известен, убивайки известна личност. През 2010 г. той признава, че е набелязал да убие или Джон Ленън, или Елизабет Тейлър, за да се сдобие със световна слава. Накрая се спира на Ленън, защото музикантът бил по-достъпна жертва.