Пожарникарите се готвят за празника си
Пожарникарите се готвят за празника си / снимка: Дарик Плевен, архив

С различни инициативи ще бъде отбелязан и тази година 14 септември - професионалният празник на българските пожарникари. На 14 септември 1905 год. в София, по инициатива на 17 пожарни командири и деятели на пожарното дело, е открит Първият пожарникарски събор - едно от най-значимите събития с програмно значение в историята на пожарното и спасителното дело в страната.

С Решение № 385/13.09.1995 год. на Министерския съвет този ден е обявен за професионален празник на българските пожарникари. Традиционно той съвпада с провеждането в национален мащаб на Седмицата на пожарната безопасност, която тази година е от 13 до 17 септември.

На 13 септември от 10.00 часа в двора на плевенската Пожарна ще има демонстрация - присъстващите ще видят щурмуване на четвърти етаж на учебната кула, ще се запознаят с възможностите на пожаротехническото въоръжение и оборудването на пожарните автомобили. В останалите служби в Плевенска област демонстрациите ще се проведат на 16 септември от 10.00 часа. Посетителите ще наблюдават извършване на аварийно-спасителни дейности при пътно-транспортни произшествия и при отводняване, гасене на пламнали леснозапалими и горими течности, изнасяне и оказване на първа помощ на пострадали.

Във всички Районни управления на пожарната за времето от 13 до 17 септември от 9.30 до 12.00 часа ще се проведат Дни на отворените врати и приемни за граждани. По случай професионалния им празник, отбори от осемте пожарни служби в Плевенско ще премерят сили в организирания благотворителен турнир по шахмат. Той започва в 9.00 часа на 13 септември в сградата на Районно управление Пожарна безопасност и спасяване в Плевен.